De gemeente Enschede wil graag met zelfvliegende drones industrieterreinen gaan bewaken. Er wordt met ministeries gesproken om hiervoor dronewetgeving aan te passen.

Dat vertelde burgermeester Onno van Veldhuizen tijdens het Game of Drones-festival, aldus Dronewatch

Het zou al mogelijk zijn om met autonome drones gebieden te bewaken. "Het probleem zit hem alleen in de wet- en regelgeving rond het gebruik van onbemande luchtvaartuigen", aldus de burgermeester. "We spreken hierover met verschillende ministeries."

Drones kunnen op dit moment alleen onder direct toezicht van een menselijke gebruiker vliegen. Daarbij mogen ze niet zomaar boven bebouwing, wegen of menigten bewegen. Een drone mag niet uit het toezicht van de gebruiker verdwijnen.

In het buitenland testen techbedrijven al met zelfvliegende drones. Zo wil Amazon met autonome vliegmachines pakketjes bij klanten gaan bezorgen.

Proeflocaties

De gemeente Enschede zou graag op twee locaties tests willen uitvoeren met drones. Daar zouden autonome drones pas kunnen worden getest als de wet wordt gewijzigd. Gemeentewoordvoerder Bart Scholten vertelt aan NU.nl dat Enschede bij tests zich aan de wet wil houden. 

Het is volgens Scholten onduidelijk wanneer de autonome drones getest of gebruikt zouden worden. "Er is geen tijdlijn voor wanneer dit zou gebeuren."