Voor het vijfde jaar op rij zijn er minder pc’s verkocht dan in het jaar daarvoor.

Dat concludeert marktonderzoeker Gartner op basis van cijfers over 2016. In het afgelopen jaar zijn er volgens het bureau 269,7 miljoen computers verkocht, een daling van 6,2 procent vergeleken met 2015.

In alleen het afgelopen kwartaal van 2016 zou er ook sprake zijn van een daling. Er werden volgens Gartner in het vierde kwartaal  72,6 miljoen pc’s verkocht. Dat was 3,7 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2015.

Het onderzoek kijkt naar traditionele computers. Het gaat daarbij om desktop-pc’s, laptops en hybride apparaten zoals de Microsoft Surface. Tablets, smartphones en Chromebooks worden volgens Gartner niet meegerekend in de cijfers.

De onderzoeker zegt dat de pc-markt stagneert omdat koopgedrag rond computers verandert. Fanatieke gebruikers zouden geavanceerde apparaten zoals hybride laptops aanschaffen, maar over het algemeen gebeurt er te weinig om de markt te laten groeien.

Hoewel de pc-markt volgens Gartner stagneert, zagen sommige fabrikanten in het vierde kwartaal van 2016 een stijging in verkoopcijfers. Zo werden er meer computers van fabrikant Lenovo verscheept en groeiden HP en Dell ook. 

In oktober concludeerde Gartner dat de pc-markt voor acht achtereenvolgende kwartalen was gekrompen.