Google stopt met het ontwikkelen van een drone op zonne-energie die 5G-internet zou verspreiden. Het bedrijf stopte de laatste tijd met meer ambitieuze projecten.

Google-nieuwssite 9to5Google deed als eerste melding van het schrappen van de drone-divisie, waarna Google het nieuws tegenover Business Insider heeft bevestigd.

De drone werd door Google ontwikkeld sinds dronemaker Titan Aerospace in 2014 door Google werd overgenomen. Het bedrijf werkte ook toen al aan een drone die meerdere dagen aan één stuk op zonne-energie kon vliegen, en tegelijkertijd internet beschikbaar kon maken of luchtfoto's kon schieten.

Toen Google in 2015 werd gereorganiseerd onder nieuw opgericht moederbedrijf Alphabet, werd Titan ondergebracht in X. Die tak van het bedrijf werkt aan zogenoemde 'moonshots'; ambitieuze projecten zoals de Google Glass en de zelfrijdende auto van het bedrijf.

Google-drone bezorgt burrito bij hongerige student
Google-drone bezorgt burrito bij hongerige student

Bezuinigingen

Google zou ondertussen willen bezuinigen op een aantal van zulke 'moonshots'. Daarom worden Titan-medewerkers mede ondergebracht in Project Wing, de X-tak die aan bezorgdrones werkt. Die drones zouden volgens eerdere geruchten vertraging hebben opgelopen.

Voor het verspreiden van internet vanuit de lucht zet X in op Project Loon. Google werkt al een aantal jaar aan speciale ballonnen die hoog vanuit de lucht internet verspreiden. Sommige oud-teamleden van Titan werken nu ook aan Project Loon.

Volgens een woordvoerder van X werd Titan ergens in 2016 al beëindigd, het bedrijf wil niet zeggen wanneer. Sinds het oprichten van Alphabet stapten enkele CEO's van dochterbedrijven al op. Zo vertrok Nest-CEO Tony Fadell in juni 2016 en verliet het hoofd van de zelfrijdende auto-divisie, Chris Urmson, het bedrijf in augustus 2016.