BMW wil in de tweede helft van dit jaar veertig zelfrijdende auto's in de praktijk gaan testen. De automaker werkt samen Intel en Mobileye aan autonome voertuigen.

De drie bedrijven hebben de plannen woensdag tijdens gadgetbeurs CES aangekondigd. De technologie die BMW, Intel en Mobileye ontwikkelen moet schaalbaar zijn en ook door andere autofabrikanten gebruikt kunnen worden.

De schaalbaarheid zit volgens de bedrijven in de verschillende gradaties waarop het systeem gebruikt kan worden. Fabrikanten kunnen de systemen in hun eigen auto's bouwen, maar merken zouden volgens de bedrijven ook enkel het ontwerp en de productervaring van de zelfrijdende auto in eigen hand kunnen nemen. BMW wil zijn zelfrijdende testauto's "wereldwijd en onder echte verkeersomstandigheden" inzetten.

Volledig zelfrijdend

Bij de samenwerking maakt BMW de besturing en dynamica, neemt Intel de computeronderdelen voor zijn rekening en zorgt Mobileye voor computervisie en sensoren. Volgens Intel-CEO Brian Krzanich zorgt zo'n samenwerking zowel voor een spreiding van de kosten als een snellere ontwikkeling van zelfrijdende technologie.

BMW kondigde eerder volledig zelfrijdende en elektrische auto iNEXT aan, die in 2021 op de markt moet komen. Verwacht wordt dat BMW en zijn partners in de tussentijd ook deels zelfrijdende auto's zullen uitbrengen die steeds minder tussenkomst van een chauffeur zullen vragen.

​​Meer nieuws vanaf gadgetbeurs CES lezen? Kijk dan in ons dossier.