Ruimtevaartbedrijf SpaceX doet zondag een nieuwe poging tot raketlancering. Het bedrijf heeft geen lanceringen meer uitgevoerd sinds september, toen een Falcon 9-raket op een lanceerplatform tot ontploffing kwam.

Het onderzoek naar dat incident is afgerond, meldt SpaceX op zijn website. Onderzoekers hebben meer dan drieduizend video's en gedetailleerde informatie doorgespit om de oorzaak van de explosie te ontdekken.

De Falcon 9 kwam in september tot ontploffing tijdens het tanken op de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Uit het onderzoek blijkt dat een drukvat in de opslagtank voor vloeibare zuurstof niet naar behoren werkte.

Doordat het drukvat kapot was, kwam er zuurstof terecht tussen de voering en het omhulsel van de tank. Waarschijnlijk werd het probleem groter doordat er koud helium werd getankt, waardoor de vloeistof vast werd.

Zondag wordt met een nieuwe Falcon 9 een lancering gedaan om Iridiumsatellieten de ruimte in te krijgen. Dat zijn satellieten die worden gebruikt voor telefoon- en dataverkeer.