Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een kunstmatig 'boomblad' ontwikkeld dat medicijnen kan maken.

Dat schrijft het onderzoeksteam op de website van de universiteit. Het blad is zowel qua uiterlijk als qua werking gemodelleerd op bladeren van bijvoorbeeld bomen en werkt met een relatief nieuwe vinding, luminescent solar concentrators genaamd. Dat zijn apparaten die een grote hoeveelheid zonlicht op kunnen vangen.

Onderzoekers ontwikkelen rubberen blad dat medicijnen maakt
Onderzoekers ontwikkelen rubberen blad dat medicijnen maakt

De onderzoekers voorzagen een siliconenrubberen luminescent solar concentrator van minuscule tubes en pompten daar vloeistoffen met bepaalde moleculen doorheen. Daarbij kwamen de moleculen in die vloeistoffen in aanraking met het zonlicht dat de luminescent solar concentrator had opgevangen.

De chemische reactie die dat veroorzaakt, is sterk genoeg om bijvoorbeeld medicijnen te maken. Om medicijnen te maken, worden moleculen in aanraking gebracht met energie. Nu zijn er nog giftige chemicaliën en fossiele brandstoffen voor nodig om de chemische reactie voor medicijnproductie sterk genoeg te maken.

Maar met de nieuwe vinding worden die benodigdheden teruggebracht tot een kunstmatig boomblad en zonlicht. Daarmee kan het blad bijvoorbeeld aangewend worden om malariamedicijnen ter plekke in de jungle te maken, maar ook op een toekomstige missie naar Mars om medicijnen als paracetamol te maken.