Honda overweegt samen te werken met Waymo, het onlangs opgerichte zusterbedrijf van Google, om zijn auto's zelfrijdend te maken.

Dat heeft Honda woensdagnacht bekendgemaakt. De sensoren en technologie van Waymo zouden kunnen worden verwerkt in toekomstige auto's van Honda.

Daarover lopen inmiddels formele gesprekken. Uitkomst hiervan kan ook zijn dat Honda alleen zal bijdragen aan de testvloot van Waymo, die al in vier Amerikaanse steden rondrijdt.

Honda zei eerder in 2020 auto's te willen uitbrengen die op snelwegen zelfstandig kunnen rijden. Een samenwerking met Waymo zou ertoe kunnen leiden dat Honda uiteindelijk volledig zelfrijdende auto's zal leveren, meldt het bedrijf. De technologie van Waymo wordt juist ook veel getest in steden.

Dochterbedrijf

Eerder ontwikkelde Google zelf de technologie voor zelfrijdende auto's, en bouwde het bedrijf zelfs een prototype van een eigen automodel. Deze maand werd de ontwikkeling van de technologie ondergebracht in Waymo, een zelfstandig bedrijf dat net als Google onderdeel is van moederconcern Alphabet. 

De ontwikkeling van een eigen automodel is gestaakt; Waymo wil juist samenwerken met bestaande automakers om zijn technologie beschikbaar te maken. Fiat Chrysler is de eerste partner uit de autosector. Vanaf volgend jaar doen honderd busjes van die fabrikant mee aan tests van Waymo.