Veel smart-tv's hebben nog steeds te ondoorgrondelijke gebruiksvoorwaarden, zegt de Consumentenbond. Sommige tv's zijn zelfs onbruikbaar als de consument niet akkoord gaat.

De Consumentenbond onderzocht net als in 2014 de gebruiksvoorwaarden van de privacyvoorwaarden van de vijf grootste smart-tv-merken. Die voorwaarden zijn er volgens de bond niet erg op vooruit gegaan.

Philips en Sony stapten voor hun smart-tv's over naar Google-besturingssysteem Android TV en dat is volgens de Consumentenbond een stap terug. Het accepteren van de gebruiksvoorwaarden is bij die tv's noodzakelijk, wie niet accepteert kan het apparaat niet gebruiken.

Bij de andere drie tv-merken in de top vijf, LG, Panasonic en Samsung, zijn de gebruiksvoorwaarden wel af te wijzen. Die tv's kunnen dan gewoon zenders ontvangen, alleen de smart-functies zoals apps zijn dan niet beschikbaar.

Lange teksten

De gebruiksvoorwaarden van Sony zijn volgens de Consumentenbond het best te behappen, met een samenvatting van twee pagina's en zeven pagina's met details. Philips biedt 24 pagina's, en bij zowel Philips als Sony komen daar nog tien pagina's van Android TV bij.

LG spant de kroon met 17 pagina's juridische tekst, 51 pagina's gebruiksvoorwaarden en 35 pagina's voor het privacybeleid, goed voor meer dan honderd pagina's. Samsung komt daar met zo'n 90 pagina's vlak na, gevolgd door Panasonic met in totaal 38 pagina's.

Kijkgedrag gebruikers

Hoewel smart-tv's het kijkgedrag van gebruikers kunnen volgen, is dit in de meeste gevallen geen standaardinstelling meer. Alleen tv's van Panasonic volgen de kijker standaard volgens de Consumentenbond. Alleen het totaal afwijzen van de voorwaarden stopt die deling.

Bij tv's van Philips, Samsung en LG staat het volgen van kijkgedrag standaard uitgevinkt. Bij tv's van Sony kan het delen van gebruikslogbestanden worden gestopt, een aparte optie voor kijkgedrag is er niet.

Volgens de Consumentenbond is het voor consumenten vaak onduidelijk waarom smart-tv's kijkgedrag bijhouden, en wat er met die informatie gebeurt.

Eerder dit jaar stelde de Consumentenbond na onderzoek al dat de ondersteuning van apps voor smart-tv's langer moet zijn, zo lang als de levensduur van de tv.