Magic Leap kampt met problemen rond futuristische augmentedrealitybril

De geheimzinnige startup Magic Leap, dat belooft met een bril te komen die de echte wereld en virtuele objecten op een nieuwe manier met elkaar te versmelten, heeft problemen bij het daadwerkelijk ontwikkelen van het product.

Dat melden voormalig werknemers van het bedrijf aan The Information. Ook ceo Rony Abovitz erkent dat er een achterstand is.

Magic Leap heeft nog geen product uitgebracht, maar toont in video’s indrukwekkende demo’s van een bril die op een compleet nieuwe manier de echte en digitale wereld in elkaar laat overlopen.

Nepvideo's

In ieder geval een van die video’s blijkt nu nep te zijn en is compleet geanimeerd door Weta Workshops, een bedrijf dat is gespecialiseerd in visuele effecten voor films. De video zou door het bedrijf zijn gebruikt om nieuwe medewerkers en investeerders te trekken.

De startup heeft zonder een product te hebben gemaakt al 1,4 miljard dollar aan investeringen opgehaald bij onder meer Google en de Chinese techgigant Alibaba. De startup wordt daarmee gewaardeerd op 4,5 miljard dollar.

In de video is een kantoorruimte te zien waar iemand een game speelt waarin aliens in de echte wereld rondlopen en beschoten kunnen worden met een fysiek geweer.

Problemen

Voormalig medewerkers biechten nu op dat veel van de technologieën die gebruikt zijn in demo’s en video’s helemaal niet in het uiteindelijke product terecht zullen komen.

Magic Leap zou vooral problemen hebben met de geheimzinnige technologie die augmented reality mogelijk moet maken te verkleinen. In een eerder prototype werd een pc met het formaat van een koelkast gebruikt.

Het bedrijf heeft altijd beloofd uiteindelijk met een bril te komen die dagelijks eenvoudig gedragen moet kunnen worden. Het huidige prototype is volgens The Information, dat het apparaat op heeft gehad, een lompe helm die met meerdere kabels verbonden zit aan een desktopcomputer.

Microsoft Hololens

De demonstratie zou gelijkenissen tonen met die van de Hololens van Microsoft. Die bril toont ook digitale projecties in de echte wereld. Volgens The Information was de demo van Magic Leap echter schokkeriger en waziger dan het prototype van Microsoft dat al enkele maanden voor ontwikkelaars te koop is.

Hoeveel vertraging het product van Magic Leap op zal lopen en of de beloftes uiteindelijk wel waargemaakt kunnen worden, is niet duidelijk. Abovitz stelt dat het nieuwe prototype maar iets minder goed presteert dan eerdere demo’s en ontkent dat het bedrijf nu een technologie gebruikt die gelijk is aan die in de Hololens.

Lees meer over:
Tip de redactie