Een mediaspeler die werd verkocht onder de naam 'Filmspeler' kan inbreuk vormen op het auteursrecht. Maker Jack W. hiervan moest zich bewust zijn van deze schending van auteursrecht.

Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof geconcludeerd in een zaak van Stichting Brein tegen de verkoper van de mediaspeler. 

Op de mediaspeler staat de opensource-software XBMC (inmiddels bekend als Kodi) geïnstalleerd. Met behulp van bijbehorende plugins kunnen bezitters websites bezoeken waarop films en series worden aangeboden. Op deze manier kan de mediaspeler het auteursrechtelijk materiaal streamen.

Volgens de verkoper is de mediaspeler vergelijkbaar met bijvoorbeeld een computer waarop ook websites geopend kunnen worden. 

Gebruik

De advocaat-generaal is het daar niet mee eens. Er zou gekeken moeten worden naar hoe het kastje wordt gebruikt. Bezitters van de mediaspeler zouden vooral auteursrechtelijk beschermd materiaal als films en series streamen, wat niet te vergelijken is met over het internet surfen.

"Jack W. heeft add-ons geïnstalleerd met hyperlinks naar websites die vrij toegang geven tot auteursrechtelijke beschermde werken; was zich bewust of moest zich ervan bewust zijn dat er sprake was van schending van auteursrechten; en handelde bovendien met een winstoogmerk", aldus de advocaat-generaal.

De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt meegenomen ter overweging bij de uitspraak van het Hof. Het arrest volgt over ongeveer drie maanden.