Microsoft gaat Windows 10 functioneler maken op apparaten die gebruikmaken van mobiele chips. Waar zulke apparaten eerder alleen apps uit de officiële Windows Store konden draaien, zullen ze nu alle traditionele desktop-apps kunnen gebruiken.

Dat heeft Microsoft donderdag bekendgemaakt tijdens een ontwikkelaarsconferentie in het Chinese Shenzhen.

Sinds de lancering van Windows 8 in 2012 kunnen in Windows twee soorten apps gedraaid worden: speciale 'universele' apps die zijn ontworpen voor tablets en pc's en verkrijgbaar zijn in de Windows Store, en de ouderwetse desktop-apps die ook al in eerdere Windows-versies konden draaien.

Deze splitsing zorgde ervoor dat Windows-apparaten met een mobiele chip minder aantrekkelijk waren voor consumenten, omdat deze veel apps niet konden draaien. De eerste Windows 8-tablet van Microsoft zelf, de Surface RT, was daarom een kostbare flop. Latere Surface-modellen gebruikten een traditionele Intel-chip.

Emulatie

Voor het eerst gaat Microsoft de splitsing in Windows 10 nu aanpakken, in samenwerking met chipmaker Qualcomm. Toekomstige apparaten met een Snapdragon-chip van dat bedrijf zullen alle soorten apps kunnen draaien. 

Desktop-apps worden via een emulatieproces beschikbaar. Het is onduidelijk wat voor effect dat zal hebben op de prestaties, maar vermoedelijk zullen de apps minder snel draaien dan op de Intel-chips die in de meeste pc's zitten.

Mobiele Qualcomm-chips hebben als voordeel dat ze doorgaans zuiniger zijn dan de chips van concurrent Intel, waardoor de accu langer meegaat. De eerste Windows 10-apparaten met Snapdragon-chip verschijnen vermoedelijk begin volgend jaar, als ook de grote 'Creators Update' voor het besturingssysteem wordt uitgebracht.

Smartphones

Microsoft zegt met de verandering in te zetten op mobiele pc's die ook een 4G-verbinding kunnen maken. Daarom zal ook eSIM-technologie worden ingezet, waardoor van provider kan worden gewisseld zonder een fysieke simkaart te verwisselen.

In de aankondiging zegt Microsoft niets over smartphones, maar de samenwerking met Qualcomm lijkt het ook mogelijk te maken om Windows-smartphones met een Snapdragon-chip om te toveren in volledige desktop-pc's. Met de Continuum-functie werkt Microsoft al aan manieren om smartphones via een speciaal dockingstation als pc te laten werken.

Intel

In een nieuwe samenwerking met Intel worden verschillende functies van Windows 10 verbeterd. Onder de naam Project Evo werken de twee bedrijven onder meer samen aan het verbeteren van de stemassistent Cortana, zodat gebruikers ook een stemopdracht aan hun computer kunnen geven als ze hier ver weg van staan. 

Verder werken Intel en Microsoft samen aan nieuwe beveiligingssystemen, virtual reality en verbeteringen voor gamers. Het gaat onder meer om 4K-ondersteuning en het vertonen van beelden in high dynamic range (HDR), waarbij een hogere helderheid mogelijk is.