Nieuw materiaal kan batterij-alternatief compacter maken

Onderzoekers van de Universiteit van Surrey hebben aangekondigd te werken aan een nieuw materiaal dat gebruikt kan worden voor een compacte supercondensator, een alternatief voor traditionele batterijen.

Dat heeft de universiteit bekendgemaakt op zijn eigen website.

Het polymeer is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Bristol en zou voor supercondensators kunnen zorgen die duizend tot tienduizend keer langer meegaan dan reguliere batterijen. Ook zou de supercondensator binnen enkele minuten kunnen worden opgeladen.

Het materiaal heeft als grote voordeel dat het compact is. Daardoor is het mogelijk geschikt voor meerdere apparaten. Er zouden accu's voor elektrische auto's mee kunnen worden gemaakt die zes tot acht uur meegaan. Ook zouden de krachtige batterijen gebruikt kunnen worden in onder meer wearables en smartphones.

Elektrische auto

Elon Musk, directeur van Tesla, heeft in het verleden al voorspeld dat de supercondensator de toekomst is voor elektrische voertuigen, omdat die krachtige batterijen heel efficiënt zijn als het gaat om het opslaan van de energie.

Het nadeel van de supercondensator is dat die nog vaak zwaar en groot is in vergelijking met de traditionele batterijen.

Lees meer over:
Tip de redactie