Politie verkent mogelijkheid van forensisch onderzoek in augmented reality

De Nationale Politie voert proeven uit met het uitvoeren van forensisch onderzoek in augmented reality. Via een smartphone-app kan digitale informatie aan beelden van een plaats delict worden toegevoegd.

Samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de TU Delft wordt een speciaal camerasysteem getest, meldt het AD woensdag.

Een smartphone wordt op de schouder van de agent bevestigd en filmt zo wat de agent ziet. Op de pols zit een andere smartphone die het camerabeeld weergeeft. Daarop kan de politieagent bijvoorbeeld bewijs omcirkelen of notities achterlaten.

Door het gebruik van een camera kunnen experts op afstand meekijken. "Ik kan zeggen waar monsters van genomen moeten worden, bloedsporen lezen of meesturen", legt spoordeskundige Martin Roos van het NFI uit.

Ook de augmentedrealitybril HoloLens van Microsoft wordt getest. Die bril projecteert een soort hologrammen op de echte wereld. Zo zouden agenten bijvoorbeeld met pijlen de route naar een plaats delict kunnen volgen.

Het is onduidelijk wanneer de politie denkt augmented reality in de praktijk te kunnen inzetten. De technologie staat nog in de kinderschoenen en is vaak nog erg duur: de ontwikkelaarsversie van de HoloLens kost 3.000 dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie