Blokker Holding, het bedrijf achter Bart Smit en Intertoys, haalt slim speelgoed van Genesis Toys tijdelijk uit de winkels. Meerdere privacyorganisaties waarschuwden dinsdag voor mogelijke privacyschending door het speelgoed.

Dat vertelt een woordvoerder van Blokker Holding aan NU.nl. Het bedrijf heeft de maker van het speelgoed om opheldering gevraagd. Uit voorzorg wordt al het speelgoed uit de winkels verwijderd. Daarmee willigt het bedrijf een verzoek van de Nederlandse Consumentenbond in.

De speelgoedpoppen i-Que en My Friend Cayla van Genesis Toys gebruiken stemherkenning om te luisteren naar kinderen. Het speelgoed kan op deze manier reageren op uitspraken. 

Klachten

Een groep van 18 privacyorganisaties heeft klachten ingediend over de speelgoedpoppen. De opnames zouden zonder toestemming worden bewaard. Daarnaast zou spionage met het speelgoed relatief simpel zijn. De klachten zijn ingediend bij de Amerikaanse handelswaakhond Federal Trade Commission (FTC) en de Europese Unie, aldus de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet.

Volgens de Noorse consumentenbond worden de uitspraken van kinderen door het speelgoed naar de servers van stemherkenningsbedrijf Nuance verstuurd. Dat gebeurt vaker bij stemdiensten die met Nuance samenwerken, omdat de servers van het bedrijf de data analyseren om uitspraken te herkennen.

De privacyorganisaties zeggen dat de stemgegevens ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld te adverteren bij de kinderen. Daarnaast vrezen de privacyorganisaties dat de stemopnames via Nuance in handen kunnen komen van politie of inlichtingendiensten.

De algemene voorwaarden zouden dit toestaan en te vaag verwoord zijn. Nuance stelt dat de voorwaarden zonder toestemming gewijzigd kunnen worden.

De Nederlandse consumentenbond heeft melding gedaan van mogelijke privacyschending door het speelgoed bij de Autoriteit Consument & Markt, Autoriteit Persoonsgegevens en de Voedsel- en Warenautoriteit. 

Spionage

De privacyorganisaties uiten ook zorgen over de Bluetooth-functionaliteit van de poppen. Hiermee is het mogelijk vanaf een smartphone te luisteren via de microfoons in het speelgoed, of om iets te zeggen via de luidsprekers.

De Bluetooth-verbinding zou onvoldoende beveiligd zijn, waardoor iedereen zonder toestemming kan verbinden. Dat stelt vreemdelingen in staat om een kinderkamer af te luisteren

Het is onduidelijk wat de FTC en Europese Unie met de klachten gaan doen.