De Apple Watch doet het beter dan ooit en is zeer in trek voor de feestdagen, claimt Apple-topman Tim Cook.

In een e-mail aan persbureau Reuters schrijft Cook dinsdag dat de Apple Watch een verkooprecord heeft gevestigd in de eerste week van het Amerikaanse winkelseizoen voor de feestdagen.

In het anderhalfjarige bestaan van de smartwatch zouden er nog nooit zo veel exemplaren aan consumenten zijn verkocht als in de week van Black Friday, een dag met veel aanbiedingen en acties. Naar verwachting wordt het vierde kwartaal van 2016 ook het beste kwartaal ooit voor het slimme horloge, zegt Cook.

De reactie van de Apple-directeur volgt op een rapport van marktonderzoeker van IDC, waaruit bleek dat verschepingen van de Apple Watch juist sterk zijn gedaald. In het derde kwartaal zouden 1,1 miljoen smartwatches van Apple zijn verscheept, 71 procent minder dan vorig jaar.

Optimistisch

IDC meet verschepingen naar winkeliers en niet verkopen aan consumenten. Mogelijk verklaart dat het grote verschil tussen het pessimistische rapport van de marktonderzoeker en het optimistische bericht van Cook.

Apple geeft bij zijn kwartaalcijfers wel details over de verkoop van iPhones, iPads en Macs, maar verwerkt de Apple Watch in de categorie 'overige producten'. Het bedrijf zal daarom geen definitieve verkoopcijfers van de Apple Watch bekendmaken.

Over het algemeen zegt IDC dat er op de wearablesmarkt vooral ruimte is voor simpele apparaten als fitnesstrackers. Complexere en duurdere apparaten als smartwatches doen het een stuk minder goed.