Fitbit en Xiaomi hebben in het derde kwartaal de meeste wearables verkocht, gevolgd door Garmin en Apple. De markt voor draagbare gadgets groeide met 3,1 procent, ondanks tegenvallende verkopen van smartwatches.

Fitbit heeft in het derde kwartaal 5,3 miljoen wearables verscheept, 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Xiaomi verkocht 3,8 miljoen wearables, een stijging van 4 procent, meldt marktonderzoeker IDC maandag.

In totaal zijn er 23 miljoen wearables verkocht. Grote verliezer is Apple, die ondanks de introductie van de nieuwe Apple Watch slechts 1,1 miljoen smartwatches verkocht. Dat is 71 procent minder dan vorig jaar.

De wearablesmarkt wordt gedomineerd door fitnesstrackers. Zo'n 85 procent van alle verkopen betreft de relatief goedkope sportapparaten. Volgens IDC is dat vooral te danken aan de introductie van nieuwe wearables, een groeiende vraag en een goed zomerseizoen waarin veel mensen zijn gaan sporten.

Simpel

Onderzoeker Jitesh Ubrani spreekt van een opvallende verschuiving in de wearablesmarkt. De duurdere smartwatches gaan niet zoals verwacht aan kop, maar juist de meer simplistische fitnesstrackers zijn populair.

Vier van de vijf grote fabrikanten zijn succesvol door de verkoop van simpele wearables die voor één doel te gebruiken zijn. Veel fabrikanten hebben ook een voorkeur voor ontwerp boven technologie.