Wetenschappers aan de Chalmers University of Technology hebben ontdekt dat augmented reality kan helpen bij de bestrijding van fantoompijn, pijn die mensen voelen op een geamputeerd lichaamsdeel.

Veertien patiënten met geamputeerde armen hebben meegedaan aan een eerste klinisch onderzoek met augmented reality (AR). Na twaalf sessies was de fantoompijn bij hen gehalveerd, schrijft de universiteit op zijn website.

Ook hadden ze de helft minder last van problemen die de dagelijkse activiteiten en slaap verstoorden. De behandeling is gedaan bij mensen die met geen andere methode geholpen konden worden.

De proefpersonen kregen sensoren op hun stomp die de signalen van de spieren herkenden. De signalen werden onderschept en geanaliseerd, zodat ze konden worden omgezet in bewegingen als het openen van de hand of het draaien van de pols.

Video: Augmented Reality helpt tegen fantoompijn

Augmented reality helpt tegen fantoompijn
Augmented reality helpt tegen fantoompijn

Webcam

Met de sensoren om hun stomp zijn proefpersonen voor een televisiescherm gezet met daarop een webcam. Op het televisiescherm werd vervolgens een arm geprojecteerd die de proefpersoon met de spieren kon bedienen.

Uiteindelijk werden op het scherm de webcambeelden en de armprojectie gecombineerd met augmented reality. Zo lijkt het alsof de geprojecteerde hand daadwerkelijk aan de proefpersoon is verbonden.

Ook konden proefpersonen een racespel spelen waarin de auto's met de 'virtuele hand' zijn bediend. Ze gaven bijvoorbeeld gas door de hand te openen en konden remmen door de hand tot een vuist te maken.

Bemoedigend

De universiteit noemt de resultaten bemoedigend, vooral omdat de patiënten niet met andere methoden konden worden geholpen. Vier patiënten die pijnmedicatie namen slikten na behandeling minder medicijnen.

Zes maanden na het klinische onderzoek waren de resultaten ervan nog steeds merkbaar voor de proefpersonen. Het lijkt erop dat de behandeling dus een langdurig effect kan hebben.