Het lijkt erop dat Apple toch een zelfrijdende auto in ontwikkeling heeft, ondanks berichten over het schrappen van die plannen.

Apple vraagt in een brief aan het Amerikaanse overheidsorgaan voor verkeersveiligheid NHTSA om "nieuwe toetreders" tot de automarkt "dezelfde kansen" te bieden als bestaande autofabrikanten als het aankomt op het testen van techniek op de openbare weg.

De brief is vorige week verstuurd en vrijdag ontdekt door Venturebeat. Daarin gaat Steve Kenner, Apples directeur voor productintegriteit, dieper in op nieuwe regelgeving omtrent autonome auto's en het delen van informatie.

Kenner schrijft dat Apple wil voorkomen dat er uitzonderingen worden gemaakt of dat er onderscheid wordt gemaakt in regelgeving.

Zelflerend

"Apple gebruikt zelflerende technieken om producten en diensten slimmer, intuïtiever en persoonlijker te maken. Het bedrijf investeert veel in zelflerende technieken en automatisering en is enthousiast over de potentie van automatisering op veel vlakken, waaronder transport", schrijft Kenner.

Het bedrijf wil bovendien een aandeel hebben in de totstandkoming van regels over het delen van data. Zo is het een voorstander van het delen van informatie om verkeersongelukken te voorkomen. Daarbij moet volgens Apple wel ernstig rekening worden gehouden met privacy.

Technologie

In oktober leek het erop dat Apple de plannen om een eigen elektrische auto te produceren voorlopig in de ijskast had gezet. Dat Apple bezig was met een eigen autoproject is een publiek geheim.

Het team achter de wagen zou zich echter meer gaan richten op het ontwikkelen van autonome rijsystemen en samenwerken met bestaande autofabrikanten. Honderd mensen zouden zijn vertrokken vanwege de nieuwe plannen.