Automakers BMW, Daimler (van onder meer Mercedes), Ford en Volkswagen hebben de handen ineen geslagen om een netwerk van snelle oplaadstations voor elektrische auto’s aan te leggen in Europa.

De beoogde stations moeten een vermogen van 350 kW kunnen leveren, bijna driemaal zo snel als Tesla’s Supercharger-oplaadstations die 120 kW vermogen leveren. Het resultaat moet het "krachtigste oplaadnetwerk van Europa" zijn, aldus een verklaring van de autofabrikanten.

Met de stations van Tesla kunnen elektrische auto’s in een half uur dusdanig opgeladen worden dat zij zo’n 275 kilometer kunnen rijden. 

De aanleg van het netwerk begint in 2017 met zo’n 400 stations over heel Europa. In 2020 moet dat aantal gegroeid zijn naar enkele duizenden. De vier automakers hebben er niet bij gezegd waar de oplaadstations moeten komen.

Oorlog

Het plan is mogelijk onderdeel van een oorlog tussen verschillende standaarden die gebruikt worden om elektrische auto’s op te laden.

De meeste grote autofabrikanten maken gebruik van het Combined Charging System (CCS), evenals het voorgenomen oplaadnetwerk van BMW, Daimler, Ford en Volkswagen.

Maar Japanse autofabrikanten als Nissan, Toyota en Honda gebruiken een standaard die CHAdeMO heet. En Tesla gebruikt een eigen standaard voor zijn Supercharger-stations, maar verkoopt ook adapters om zijn auto’s bij oplaadstations die de CHAdeMO-standaard gebruiken op te kunnen laden.