De Japanse overheid gaat 19,5 miljard yen (ruim 160 miljoen euro) investeren om de snelste supercomputer ter wereld te bouwen.

Dat meldt Reuters vrijdag op basis van begrotingsdocumenten van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie. De supercomputer wordt mogelijk volgend jaar al gebouwd.

Bronnen van Reuters zeggen dat het apparaat een kracht van 130 petaflops (130 biljard berekeningen per seconde) moet krijgen. De snelste supercomputer van dit moment - de Chinese Sunway TaihuLight - heeft een capaciteit van 93 petaflops.

Met het project wil Japan zich weer internationaal op de kaart zetten. Het land was in de vorige eeuw een elektronicagrootmacht, maar heeft sindsdien veel handel zien vertrekken naar landen als China en Zuid-Korea.

Premier Shinzo Abe van Japan wil dat het land onder meer in de robotica, batterijen en duurzame energie marktleider wordt. De supercomputer moet zorgen voor een voorsprong op het gebied van kunstmatige intelligentie en zelflerende algoritmes.

De snelste Chinese supercomputer wordt onder meer gebruikt voor weersvoorspellingen, farmaceutisch onderzoek en industrieel ontwerp.