Amerikaanse onderzoekers hebben een kleine, zachte wearable ontwikkeld die tijdens het sporten zweet kan analyseren.

De sticker meet de aanwezigheid van onder meer glucose, lactaat en chlorideionen in het zweet. Op basis daarvan kunnen conclusies worden getrokken over de manier waarop het lichaam reageert op oefeningen.

Als de sticker op het lichaam wordt aangebracht, stroomt zweet erdoorheen. Verschillende chemische stoffen reageren hierop en veranderen van kleur, schrijven de wetenschappers van de universiteit Northwestern in het vakblad Science Translational Medicine.

Slimme sticker analyseert zweet tijdens het sporten
Slimme sticker analyseert zweet tijdens het sporten

Fietsers

Met een smartphonecamera kunnen de kleuren vervolgens worden vastgelegd en geanalyseerd. De sticker kan maar één keer worden gebruikt en moet vervolgens worden weggegooid.

Het apparaat is getest op fietsers, zowel in een sportschool als in de open lucht. De stickers werden op de armen en ruggen van de sporters geplaatst.

"Zweet is een complex chemisch brouwsel met een aantal belangrijke chemische bestanddelen die fysiologische gezondheidsinformatie bevatten", zegt hoofdonderzoeker John Rogers. Volgens hem kan analyse van deze stoffen belangrijke informatie over de gezondheid onthullen.