Technologiefabrikant Philips gaat klanten die hun smart-tv-functionaliteit verliezen compenseren, door ze een gratis Amazon Fire TV Stick aan te bieden.

Dat laat een woordvoerder van TP Vision, het bedrijf dat onder licentie van Philips de televisies verkoopt, weten aan NU.nl.

Het is onduidelijk waarom het bedrijf kiest voor de Amazon Fire TV Stick. Dat apparaat is in Nederland normaal gesproken niet verkrijgbaar. Ook de videodienst van Amazon is niet officieel in Nederland beschikbaar, maar zal volgens presentator Jeremy Clarkson binnenkort wel beschikbaar worden gesteld.

In eerste instantie zei de klantenservice van de tv-maker tegen verschillende klanten dat er geen compensatie zou worden geboden, meldde Tweakers. Volgens de woordvoerder was dat een vergissing. Zij ontkent dat TP Vision heeft besloten om toch compensatie te bieden nadat er negatieve media-aandacht ontstond voor het probleem.

Twaalf televisies van Philips in de 8000-serie en 9000-serie zullen later dit jaar smart-tv-apps verliezen. De tv’s met bouwjaar 2009 ondersteunen alleen beveiliging met het SHA-1-certificaat, dat later dit jaar niet meer door onder andere Netflix en YouTube gebruikt zal worden. 

De televisies kunnen niet worden bijgewerkt om een nieuwer beveiligingscertificaat te gebruiken voor de diensten. Daarom zullen de apps op de Philips-tv’s onbruikbaar worden.