Samsung is van plan om de Amerikaanse fabrikant van quantum dots QD Vision over te nemen.

Dat bevestigt de voorzitter van Samsung Advanced Institute of Technology Chung Chil-hee tegenover The Korea Times. Volgens de krant betaalt Samsung naar verwachting zo'n 82,14 biljoen won (65,8 miljoen euro) voor QD Vision.

Bij quantum dot-technologie wordt er een laag nanokristallen aan een lcd-scherm toegevoegd. De kristallen moeten voor een nauwkeurigere kleurreproductie zorgen en een helderheid die 2,5 keer hoger ligt dan bij reguliere lcd-tv's.

QD Vision is de grootste fabrikant van zulke quantum dots. Het bedrijf werd in 2004 opgericht door oud-onderzoekers van de Amerikaanse technische universiteit MIT. QD Vision werkte tot nu toe samen met onder meer Sony en Samsung-rivaal LG.

Oled versus qled

Samsung zet flink in op de ontwikkeling van quantum dot-televisies. Het bedrijf wil van zogenoemde qled-tv's met quantum dots een volwaardig alternatief maken voor oled, de duurdere schermtechnologie waar concurrent LG op inzet.

In tegenstelling tot lcd-schermen is bij oled geen backlight nodig, omdat de leds zelf licht geven. Dat zorgt voor een lager energieverbruik, diepere kleuren, hoger contrast en meer natuurgetrouwe zwartweergave.

LG heeft enkele belangrijke patenten op oled-technieken. Begin 2015 stopte Samsung met het maken van oled-tv's, maar daar zou het bedrijf eerder dit jaar toch weer op zijn teruggekomen.

Afspraken met LG

Samsung wil zijn qled-tv's de komende jaren zowel goedkoper als energiezuiniger maken, onder meer door de kristallen te integreren in zijn schermen. Dat moet zorgen voor meer lichtopbrengst en kleurverzadiging dan wanneer de kristallen voor de backlight van de schermen worden geplaatst.

Het is nog niet bekend wat er door de overname gebeurt met andere samenwerkingen van QD Vision. Zo is LG van plan om in 2017 qled-tv's op de markt te brengen waarbij kristallen van het Amerikaanse bedrijf worden gebruikt.