Een grote drone van Facebook, die in de toekomst moet kunnen zorgen voor internetverbindingen in afgelegen gebieden, is na een eerste testvlucht gecrasht.

De Amerikaanse transportwaakhond NTSB is een onderzoek gestart naar de crash, die al op 28 juni plaatsvond in de staat Arizona, meldt Bloomberg dinsdag.

Eerder liet Facebook zich juist erg enthousiast uit over de testvlucht met de Aquila-drone. Volgens het bedrijf was de test geslaagd.

Volgens de toezichthouder was er echter sprake van een "structureel mankement", waarbij een "substantiële" hoeveelheid schade ontstond. Verdere details zijn niet bekend.

Facebook zegt nog altijd tevreden te zijn met de resultaten van de eerste testvlucht, waarbij onder meer de aerodynamica en de besturing van de drone werden getest. In een eerdere blogpost schreef het bedrijf al dat mislukkingen horen bij het testproces.

Succesvolle eerste test met onbemand vliegtuig Facebook
Succesvolle eerste test met onbemand vliegtuig Facebook

Zonne-energie

De Aquila-drone van Facebook heeft een spanwijdte van 43 meter. Daarmee is hij breder dan een Boeing 737. Het onbemande vliegtuigje wordt aangedreven door zonne-energie.

Tijdens de testvlucht vloog de drone 96 minuten, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de apparaten met behulp van de eigen zonnepanelen maandenlang in de lucht kunnen blijven, op een hoogte van ruim 18 kilometer.