Microsoft richt een Nederlandse afdeling op die onderzoek gaat doen naar de kwantumcomputer. Het team gaat aan de slag op de campus van het Delftse instituut QuTech, waarmee ook wordt samengewerkt.

Dat is maandag bekendgemaakt. Professor Leo Kouwenhoven, oprichter en leider van QuTech, gaat voor Microsoft aan de slag als leider van het nieuwe lab. Kouwenhoven blijft ook verbonden aan de TU Delft.

Het is niet bekend hoeveel geld het Amerikaanse bedrijf precies investeert in de Nederlandse activiteiten. Het bedrijf was eerder al industrieel partner van QuTech en verbindt zich nu voor tien jaar aan het instituut.

QuTech werd eerder door de Nederlandse overheid aangewezen als 'nationaal icoon'. De overheid stak vorig jaar 135 miljoen euro in QuTech, en ook chipmaker Intel investeerde 50 miljoen euro.

Ecosysteem

"Wij hebben toen QuTech werd opgezet altijd als doel gehad om een kwantumecosysteem te bouwen", zegt professor Ronald Hanson van de TU Delft tegen NU.nl. Hij zal Kouwenhoven ad interim vervangen als wetenschappelijk directeur van QuTech.

"We willen dat iedereen hiernaartoe komt en labs hier neerzet. Het is voor het eerst dat dat nu gebeurt."

Gevolgen

Volgens Microsoft komt de werkende kwantumcomputer steeds dichterbij en is het daarom tijd om meer te investeren in de technologie, die grote gevolgen zou kunnen hebben voor de computerindustrie.

"Het is erg spannend", zegt Kouwenhoven op een blog van Microsoft. "Ik begon hier lang geleden als student aan te werken, en toen hadden we geen idee dat het ooit voor iets praktisch gebruikt zou kunnen worden."

Een normale computer heeft bits die een waarde van 0 of 1 kunnen hebben. Maar een kwantumcomputer werkt met zogenoemde 'qubits', die ook in een 'superpositie' kunnen komen, waarbij ze een waarde van zowel 0 als 1 hebben. Dat maakt allerlei nieuwe algoritmes mogelijk, die theoretisch bijvoorbeeld bestaande beveiligingstechnieken zouden kunnen kraken. Kwantumcomputers kunnen berekeningen exponentieel sneller uitvoeren.

Kunde

Het bouwen van een kwantumcomputer is echter erg lastig, omdat de qubits lastig te controleren zijn. Onderzoekers van verschillende universiteiten en bedrijven werken aan allerlei verschillende methodes om zo veel mogelijk werkende qubits in één computer te krijgen.

Microsoft werkt aan een 'topologische qubit', die volgens het bedrijf beter bestand is tegen hitte en elektrische interferentie. In tegenstelling tot andere technieken hoeft de topologische qubit niet te worden gekoeld tot nabij het nulpunt.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reageert verheugd op de aankondiging van Microsoft. "Dat Microsoft haar investering in QuTech nu verdubbelt, toont aan hoezeer QuTech met haar kennis en kunde mondiaal voorop loopt."

Kopenhagen

Ook in Kopenhagen wil Microsoft een kwantumlab oprichten. Daar heeft het bedrijf de professor Charles Marcus aangenomen. Hij werkt op het Niels Bohr-instituut aan de universiteit van Kopenhagen, waar natuurkundig onderzoek wordt gedaan.

Microsoft werkt al sinds 2005 in de VS aan de ontwikkeling van een kwantumcomputer.