Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de Amerikaanse overheid om toestemming gevraagd voor een ambitieus plan om duizenden internetsatellieten te lanceren.

Het bedrijf wil in eerste instantie zo'n 800 satellieten in een baan om de aarde brengen, voor beter en sneller internet in de Verenigde Staten, meldt Reuters donderdag op basis van de aanvraag bij telecomwaakhond FCC.

Op de langere termijn wil SpaceX het aantal satellieten zelfs uitbreiden tot 4.425, om wereldwijd internetdekking te verzorgen. Momenteel zijn er ruim 1.400 werkende satellieten in de lucht, dus de plannen van SpaceX zouden zorgen voor een verveelvoudiging van dat aantal.

Glasvezel

SpaceX- en Tesla-directeur Elon Musk deed de plannen voor een satellietnetwerk al in 2015 uit de doeken. Hij denkt dat de technologie de concurrentie aankan met supersnel glasvezelinternet.

Om snelle verbindingen mogelijk te maken, wil Musk de satellieten lager laten vliegen dan gebruikelijk: op een afstand van zo'n 1.200 kilometer van de aarde.

Volgens Musk is het netwerk ook een belangrijke eerste stap om internettoegang uit te breiden naar andere planeten. Het langetermijndoel van SpaceX is om mensen naar Mars te sturen. "Het wordt belangrijk voor Mars om ook een wereldwijd communicatienetwerk te hebben", zei Musk eerder.

Kosten

Volgens de ondernemer gaat de opbouw van het satellietennetwerk zo'n 10 miljard dollar kosten. Het is onduidelijk wanneer SpaceX denkt te kunnen beginnen met de benodigde lanceringen. Naar verluidt waren de satellietplannen van Musk een belangrijke reden voor Google om te investeren in SpaceX.

Het ruimtevaartbedrijf lanceert al regelmatig satellieten van andere bedrijven. De raketten van SpaceX blijven voorlopig echter aan de grond, omdat er nog onderzoek wordt gedaan naar een mislukte lancering, die in september zorgde voor een grote explosie op Cape Canaveral.

Er zijn momenteel al enkele bedrijven die satellietinternet aanbieden, maar dat is nu nog erg duur en geen aantrekkelijke dienst voor consumenten.