Zelfrijdende Google-auto leert lastige bochten te maken

Het is de zelfrijdende auto van Google gelukt de lastige 'driepuntsbocht' uit te voeren. Om dit resultaat te behalen, heeft de zelfrijdende auto van Google ongeveer duizend bochten per week gemaakt.

Bij een 'three-point-turn' keert de auto om door eerst vooruit en daarna achteruit opzij te rijden. De auto's van Google hebben inmiddels ongeveer 3,5 miljoen kilometer zelfstandig gereden door verschillende Amerikaanse staten, zoals Californië.

Uit het maandelijkse verslag (pdf) van Google over zijn auto's blijkt dat dit geen gemakkelijke opgave was. Waar een mens de hoek en de afstand zelf in kan schatten voor het maken van een bocht, is dat voor een zelfrijdende auto minder gemakkelijk. Daar is een hoop data voor nodig, stelt Google in het verslag.

Uitdaging

"De uitdaging is om de auto niet meteen voor de snelste weg te laten kiezen, maar eentje die logisch aanvoelt voor de inzittenden", staat in het verslag. Het kan soms zijn dat bochten ook achteruit gemaakt kunnen worden, maar mensen reizen liever vooruit. Dan kunnen ze zien wat er voor hen gebeurt.

"Daarom hebben we de auto deze menselijke patronen aangeleerd. Het betekent dat de auto ook in staat moet zijn om ruime bochten te nemen en daar ook voor kiest, in plaats van steeds korte stukken voor- en achteruit te rijden."

Lees meer over:
Tip de redactie