Project Wing, de drone-tak van Google-moederbedrijf Alphabet, zou door bezuinigingen vertraging oplopen.

Project Wing is een divisie van onderzoekslab X van Alphabet, het voormalige Google X. De divisie zou door de bezuinigingen een samenwerking met Starbucks hebben beëindigd, volgens bronnen van Bloomberg.

In oktober vertrok projectleider Dave Vos al bij de drone-tak. Sindsdien zouden er geen nieuwe mensen meer aangenomen zijn en zou aan bestaande werknemers gevraagd zijn om elders binnen het bedrijf een functie te zoeken.

De bezuiniging is volgens de bronnen het gevolg van een reeks maatregelen van Alphabet om bij X de broekriem aan te halen. Verliesmakende experimentele projecten zouden vaker tot echte bedrijven moeten uitgroeien.

Strenge regulering

Het zou daarbij meetellen dat de regulering rond drones in de VS nog erg strikt is. Zo mogen bezorgdrones nog niet in de praktijk worden ingezet.

Webwinkel Amazon experimenteert ook flink met bezorgdrones, maar doet dat vooral in Canada. Daar krijgt Amazon van de overheid meer vrijheid om zijn drones in de buitenlucht op de proef te stellen.

Toch kreeg Project Wing in augustus een testlocatie toegewezen, waar het zijn drones mag uitproberen. Daar voerde de tak in samenwerking met een keten Mexicaanse restaurants onlangs nog succesvol een dronebezorging van een burrito uit.

Koffiebezorging

Alphabet zou in vergevorderde gesprekken zijn geweest met koffieketen Starbucks om voor dat bedrijf met drones koffie te bezorgen. Die samenwerking zou nu zijn geschrapt.

Voormalig projectleider Vos zei in november 2015 nog dat het de bedoeling was om van Project Wing in 2017 een commercieel bedrijf te maken. Het is niet bekend of X dat nu nog steeds van plan is.

Project Wing staat sinds het vertrek van Vos tijdelijk onder leiding van Astro Teller, CEO van X. Projecten als Google Glass, internetballon Project Loon en de zelfrijdende auto's van Google kwamen eerder uit de koker van X.