Philips Lighting gaat samen met elektronicafabrikant Xiaomi slimme lampen verkopen in China.

Het Nederlandse bedrijf heeft daartoe een joint-venture opgericht met Xiaomi, het bedrijf dat vooral bekendstaat om zijn smartphones.

De gezamenlijke onderneming gaat slimme LED-lampen ontwikkelen en verkopen via de winkels van Xiaomi. De lampen zullen te besturen zijn met apps voor Android en iOS.

70 procent van de onderneming komt in handen van Philips Lighting, terwijl Xiaomi de overige 30 procent van de aandelen in handen krijgt. Verdere financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Xiaomi verkoopt in China al onder meer een slimme bureaulamp, voor omgerekend 23 euro (zie foto). Philips Lighting heeft een hele lijn van slimme Hue-lampen en bijbehorende accessoires. Het is onbekend wanneer de eerste producten van het gezamenlijke bedrijf zullen verschijnen.

Projectorlampen

Philips Lighting maakte donderdag ook bekend dat het zijn divisie voor filmprojectrolampen verkoopt aan de Amerikaanse vermogensbeheerder Saratoga Partners. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Het bedrijfsonderdeel gaat door onder de naam Lighting Technologies International (LTI) en blijft de naam en het merk Philips onder licentie gebruiken. De 220 medewerkers van LTI, dat is gevestigd in de buurt van Los Angeles, behouden hun baan.