Apple heeft donderdag de nieuwste versie van de MacBook Pro aan het publiek getoond. Zoals verwacht is de rij met functietoetsen vervangen door een touchscreen. 

De nieuwe MacBook is voorzien van een zogeheten Touch Bar: een smal, lang touchscreen met een retinaresolutie. Afhankelijk van hoe de computer gebruikt wordt, worden daar andere functies of gegevens getoond.

In een webbrowser worden favorieten getoond. Door een website te openen, worden er navigatieknoppen in beeld gebracht. Fotobewerkers bieden functieknoppen om bijvoorbeeld beelden mee te roteren.

De Touch Bar toont in tekstverwerkers woordsuggesties bovenop het toetsenbord, zoals het toetsenbord op iPhone en iPad op dit moment ook al doet.

Nieuwe MacBook Pro heeft speciale 'Touch Bar'
Nieuwe MacBook Pro heeft speciale 'Touch Bar'

Aan de rechterzijde van de Touch Bar zit een Touch ID-vingerafdrukscanner, waarmee de laptop beveiligd kan worden. Met een vingerafdruk kan de MacBook worden ontgrendeld, waardoor een wachtwoord niet langer vereist is. In landen waar Apple Pay beschikbaar is, biedt de vingerlezer ook een manier om snel te betalen.

Apple brengt ook een tweede, goedkoper model van de nieuwe MacBook Pro op de markt met fysieke functietoetsen. De aanraakbalk is hier niet op beschikbaar. Dit model is bedoeld ter vervanging van de MacBook Air.

Specificaties

Apple heeft de duurste variant van de MacBook Pro voorzien van een Intel Core i7 quadcoreprocessor met een geheugensnelheid van 2133MHz. Hij bevat een Radeon Pro-videokaart met 4GB virtueel geheugen. Klanten kunnen maximaal 2TB aan geheugen gebruiken.

Aan de zijkanten zitten vier Thunderbolt-poorten, die ook als oplader gebruikt kunnen worden. Ook is de laptop voorzien van een geluidspoort. Apple belooft een batterijduur van 10 uur.

De MacBook Pro heeft een toetsenbord met vlindertoetsen vergelijkbaar met die op de 12 inch-MacBook. De trackpad onder het toetsenbord is twee keer zo groot als de voorgaande.

De nieuwe 13 inch-MacBook Pro is 14,9 millimeter dun, 17 procent minder dan de eerdere MacBook Pro. De laptop weegt 1,36 kilo en is gemaakt van een volledig metalen behuizing. Het 15 inch-model heeft een gewicht van 1,8 kilogram.

De nieuwe MacBook Pro's met Touch Bar zijn beschikbaar voor 1.999 en 2.699 euro. Het goedkopere model met functietoetsen wordt vanaf 1.699 euro aangeboden.

Apple TV

Apple toonde tijdens de presentatie een nieuwe app voor Apple TV, genaamd TV. In deze app worden films en series uit meerdere andere applicaties gebundeld, zodat de gebruiker vanaf één plek kan kijken.

De TV-app wordt ook beschikbaar gesteld voor iPhone en iPad. Voortgang in programma’s wordt tussen apparaten gesynchroniseerd. Apple stelt de app vanaf december in de Verenigde Staten beschikbaar.

Sociaal netwerk Twitter demonstreerde een app voor de Apple TV, waarmee het mogelijk is tv te kijken met tweets ernaast. Zo is het mogelijk om live reacties bij een sportwedstrijd te bekijken.

Kwartaalcijfers

Dinsdag werd bekend dat de kwartaalcijfers van Apple voor de derde keer op rij zijn gedaald. Het technologiebedrijf verkocht weer minder iPhones dan een jaar eerder. Apple verkocht 45,5 miljoen iPhones. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 48 miljoen.