Tesla heeft in het derde kwartaal voor het eerst sinds tijden zwarte cijfers geschreven. Daarmee doorbreekt de maker van elektrische auto's een lange reeks van acht kwartaalverliezen op rij.

De winst van Tesla was in het derde kwartaal 22 miljoen dollar (20 miljoen euro), meldt het bedrijf in zijn kwartaalcijfers (pdf). 

Een jaar geleden zette Tesla in het derde kwartaal nog een verlies van bijna 230 miljoen dollar in de boeken. De omzet van het concern kwam meer dan twee keer zo hoog uit op bijna 2,3 miljard dollar.

​Meer auto's verkocht

Tesla meldde eerder deze maand al dat het afgelopen kwartaal flink meer van zijn elektrische auto's had weten te verkopen. Het bedrijf van ondernemer Elon Musk leverde 24.500 wagens af, zo'n 70 procent meer dan een kwartaal eerder.

Tesla zet de laatste tijd echter alles op alles om de vraag naar zijn Model S en Model X te doen aantrekken. De autobouwer wil graag indruk maken op investeerders. In de tweede helft van volgend jaar brengt het bedrijf het kleinere en minder dure Model 3 op de markt. Voor het zover is zou Tesla graag nog extra kapitaal ophalen.

Tesla rekent er nog steeds op dat er in de tweede helft van het jaar 50.000 auto's worden afgeleverd. De onderneming denkt in het laatste kwartaal van dit jaar dus nog ietsje meer auto's te kunnen verkopen dan afgelopen kwartaal.