Microsoft heeft de eerste desktop-pc in zijn Surface-lijn getoond. De bureaucomputer heeft een zeer kantelbaar touchscreen.

De Surface Studio combineert de veelzijdigheid van een tablet met een all-in-one-pc. Bijzonder is het scharnier, waardoor de pc zowel traditioneel rechtopstaand gebruikt kan worden, maar ook liggend als tekentablet.

Het 28 inch scherm van de Surface Studio heeft een zeer hoge 4,5K resolutie, volgens Microsoft met 63 procent meer pixels dan een 4K-scherm. Het 'True Color'-scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een pixeldichtheid van 192 pixels per inch, en is volgens Microsoft de dunste lcd-monitor ooit.

Video: Microsoft Surface Studio

Microsoft Surface Studio heeft zeer kantelbaar scherm
134
Microsoft Surface Studio heeft zeer kantelbaar scherm

De duurste Surface Studio draait op een Intel Core i7-processor, een Nvidia GeForce 980M-videochip, 32 GB werkgeheugen en 2 TB opslagruimte. De hardware wordt gekoeld door drie ventilators en alles zit in een platte, vierkante behuizing waar het scherm met twee scharnieren aan vastzit.

Ook wordt er bij de Surface Studio een speciale draaiknop geleverd. Wanneer gebruikers het scherm plat leggen, kan dat op het scherm worden geplaatst als fysieke draaibare softwareknop. De Surface Studio verschijnt dit najaar voor 2.999 dollar. Het duurste model dat werd getoond kost 4.199 dollar.

Surface Book

Ook onthulde Microsoft een nieuwe versie van zijn Surface Book, een laptop met loskoppelbaar touchscreen en flexibel scharnier. Door dat scharnier kan de laptop totaal dubbelgevouwen worden. 

De laptop heeft 'de nieuwste' Intel Core i7-chip, twee keer meer grafische kracht en 30 procent meer batterijduur dan het vorige model. Daarmee komt de totale batterijduur volgens Microsoft uit op 16 uur. Verdere details zijn nog onbekend. Het apparaat is vanaf vandaag te bestellen voor 2.399 dollar, europrijzen zijn nog onbekend.