Begin 2017 brengt Microsoft de Windows 10 ‘Creators Update’ uit, die onder meer het totaal vernieuwde Paint 3D bevat en standaard VR-brillen ondersteunt.

De grote update draait volgens Microsoft vooral om het creëren van nieuwe dingen. Zo is de app Paint flink vernieuwd: de teken-app heet nu Paint 3D en biedt de mogelijkheid om objecten in 3D te tekenen en te bewerken.

Gebruikers kunnen met een smartphone 3D-objecten scannen en importeren in Paint. Volgens Microsoft werkt die functie met alle smartphones, niet alleen Windows-telefoons. Vermoedelijk brengt Microsoft daar een nieuwe app voor uit

3D-objecten bewerken

Die gescande 3D-objecten kunnen in Paint 3D worden geïmporteerd, waar gebruikers ‘scenes’ kunnen samenstellen van 2D-afbeeldingen en 3D-objecten. De 3D-objecten kunnen alle kanten op worden gedraaid, maar Paint 3D kan ook platte onderdelen driedimensionaal maken.

Video: zo werkt Paint 3D

Paint 3D laat gebruikers in drie dimensies tekenen
50
Paint 3D laat gebruikers in drie dimensies tekenen

Die nieuwe 3D-mogelijkheden werken ook in andere Windows 10-apps, zoals Powerpoint. Gebruikers kunnen dan een 3D-object in verschillende dia’s gebruiken, terwijl het wordt gedraaid, gekanteld en gezoomd.

VR-brillen

Windows 10 gaat ook standaard virtual reality ondersteunen. De brillen worden ontwikkeld door onder meer HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer en komen in 2017 op de markt vanaf 299 dollar. Het is nog niet bekend welke systeemeisen Microsoft aan het gebruik van de brillen stelt.

Microsoft biedt gebruikers in virtual reality een soort virtuele huiskamer als bureaublad. Gebruikers kunnen apps in die huiskamer op plankjes aan de muur zetten, en hun omgeving totaal aanpassen.

Games streamen

Met Windows 10 kunnen gebruikers ook beelden van hun games livestreamen naar vrienden of iedereen die wil meekijken. De functie Beam is vergelijkbaar met dergelijke livestreaming-functies die in bijvoorbeeld Steam en PS4 zitten.

De Windows 10 Creators Update verschijnt begin 2017 en is gratis voor alle Windows 10 gebruikers.