De Europese Unie heeft zijn fiat gegeven aan een project waarbij een laserhek voor op landbouwgrond wordt onderzocht. Met het hek worden ongewenste dieren buiten gehouden.

Het doel is om binnen drie jaar het gebruik van chemicaliën om ongewenst gedierte buiten te houden, uit te bannen. Daarnaast moet het hek zorgen voor minder oogstverlies en voor bewustwording van de negatieve effecten van chemicaliën op het milieu.

Hoe het laserhek precies moet gaan werken is nog niet duidelijk. De Europese Unie heeft tot 2020 drie miljoen euro uitgetrokken om dat te gaan onderzoeken.

Miljoenenschade

Boeren lijden ieder jaar miljoenen euro’s schade door vogels en andere dieren die gewassen aanvreten en vernietigen, aldus de EU. Alleen in Nederland keerde de overheid in 2015 zo'n 19 miljoen euro uit aan boeren voor schade die door ganzen werd veroorzaakt.

Boeren gebruiken nu vaak nog chemische afweermiddelen om de dieren van hun land te houden. Die kunnen echter in de voedselketen terecht komen, met fatale gevolgen voor mens en dier.