Wetenschappers zijn erin geslaagd om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken voor het voorspellen van uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het systeem heeft gegevens van zeshonderd rechtszaken geanalyseerd en kan in 79 procent van de gevallen de uitspraak van het Hof juist voorspellen. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ Computer Science.

De onderzoekers willen het systeem gebruiken om patronen te herkennen in de uitspraken, schrijft The Verge maandag. Ze verwachten niet dat de computer rechters of advocaten kan vervangen.

"Ik denk niet dat we zover of bijna zover zijn om AI-rechters en -advocaten te maken", zei onderzoekleider Nikolaos Aletras. "Hoewel rechtbanken wel al computertechnieken gebruiken voor analyses. Ik denk dat AI in de toekomst daarvoor bruikbaar zal zijn."

Details

Het computersysteem kreeg beschrijvingen van zaken voorgeschoteld. Die beschrijvingen bestaan uit onder meer een samenvatting van de juridische argumenten, de voorgeschiedenis van de zaak en de relevante wet- en regelgeving.

Het systeem zocht daarop patronen in de data om een uitspraak te voorspellen in relatie tot de beschikbare bewijsstukken en de Europese regels die mogelijk zijn overtreden.

Uitspraken

Uit de analyses van het systeem bleek dat er volgens de rechters veel eerder mensenrechten waren geschonden bij zaken over omstandigheden in gevangenschap dan in zaken over de lengte van een gevangenisstraf.

Ook baseert het Hof vaker uitspraken op basis van de feiten in de zaak, waaronder de geschiedenis en specifieke elementen, dan de juridische argumenten.