Het Amerikaanse Witte Huis wil ruimtebedrijven aansporen meer kleine satellieten de lucht in te krijgen.

Dat zal het Witte Huis op vrijdag aankondigen, meldt The Verge. Met een nieuw project moet de samenwerking tussen NASA en de private sector worden aangespoord. 

De kleine satellieten, ook wel Smallsats genoemd, wegen tussen een paar gram en een paar honderd kilo. Met ingebouwde sensoren kunnen ze ruimteverkeer bijhouden. Ook zijn ze in staat internet te bieden op moeilijk bereikbare locaties. 

Smallsats zijn goedkoper om te maken en in de lucht te krijgen, omdat er minder materiaal nodig is. Daarnaast kunnen meerdere satellieten met één raket worden gelanceerd.

NASA zal voor het initiatief data van smallsats van private ondernemingen kopen, om het gebruik hiervan aan te sporen. Er zal hier maximaal 25 miljoen dollar aan worden uitgegeven, omgerekend ongeveer 23 miljoen euro. 
  
Het ruimtebedrijf start ook de Small Spacecraft Virtual Institute, waarbij onderzoek wordt gedaan naar kleine satellieten voor commercieel gebruik. Daar wordt ook gekeken hoe de commerciële Smallsats tijdens NASA-missies gebruikt kunnen worden.