Educatieve microcomputer Micro:bit komt naar Nederland

Minicomputer Micro:bit wordt binnenkort voor het Nederlandse onderwijs uitgebracht. De minicomputer is ontwikkeld door de BBC en moet kinderen leren programmeren.

Nederland is samen met IJsland één van de eerste landen waar de Micro:bit buiten het Verenigd Koninkrijk wordt uitgebracht. Dat zegt hoofd van de Micro:bit Foundation Zach Shelby tegen Wired.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er in de afgelopen twaalf maanden 1 miljoen Micro:bits aan scholen uitgedeeld. De Micro:bit Foundation wordt gesteund door bedrijven als Microsoft, Samsung en chipmaker ARM.

Micro:bit gebruikt een ARM Cortex M0-processor en heeft bluetooth en sensoren als een magnetometer en accelerometer aan boord. Daarmee is de Micro:bit te vergelijken met bekende microcomputer Raspberry Pi, zij het beperkter en kindvriendelijker.

Leren programmeren

Kinderen kunnen zowel met de hardware experimenteren door verschillende aansluitpunten te gebruiken, en met software door bijvoorbeeld programmeertalen JavaScript en MicroPython te gebruiken. De programmeersoftware is al naar het Nederlands vertaald.

De Micro:bit Foundation wil het computertje volgend jaar in de VS en China uitbrengen, en in totaal hebben twintig landen al interesse in het apparaat getoond. Volgens Shelby kan het apparaat flexibel worden toegepast in de klas.

"In sommige landen zal één Micro:bit door tien of twintig kinderen worden gebruikt", zegt Shelby. "We vertalen ook per land verschillend. Het kan dat we alleen de mobiele kant doen in bepaalde landen, Afrika zou bijvoorbeeld enkel mobiel kunnen zijn."

Lees meer over:
Tip de redactie