De verkoop van pc’s is in het derde kwartaal van 2016 met 5,7 procent gedaald. Daarmee krimpt de pc-markt twee jaar achtereen.

Dat blijkt uit cijfers van marktbureau Gartner. In het derde kwartaal van 2016 zijn 68,9 miljoen pc’s verkocht. In hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat nog 79,1 miljoen computers. Het gaat daarbij om zowel desktopcomputers als laptops.

Gartner heeft inmiddels achtmaal een krimp op de pc-markt gemeld bij kwartaalanalyses. Nog niet eerder kromp de verkoop voor computers op zo’n lange termijn. 

Volgens de marktonderzoeker is er minder vraag naar pc’s onder studenten aan het begin van het nieuwe schooljaar. Op opkomende markten zou ook weinig interesse voor pc’s zijn.

"De pc heeft niet langer een hoge prioriteit voor veel consumenten, dus men is niet geneigd hun oude machine vaak te upgraden", aldus Gartner-analist Mikako Kitagawa. Het bedrijf vermoedt dat sommige klanten nooit meer een pc zullen kopen.

Lenovo was in het derde kwartaal dit jaar de grootste pc-fabrikant, met een marktaandeel van 20,9 procent. Op de tweede plaats staat HP met 20,4 procent van de markt.