Oculus heeft donderdag een standalone virtualrealitybril aangekondigd. De nieuwe bril, die nog geen naam heeft, heeft geen pc of smartphone nodig om virtual reality te weergeven.

Dat deed het bedrijf tijdens de opening van de Oculus-conferentie Oculus Connect. De bril is momenteel in prototype-fase en het is nog niet duidelijk wanneer die voor consumenten beschikbaar is.

De nieuwe bril moet virtual reality in betere kwaliteit dan Samsung’s Gear VR kunnen weergeven, maar zal niet aan de Oculus Rift kunnen tippen.

De forse systeemeisen en de hoge prijs die de Oculus Rift tot dusver kenmerkten, worden allebei verminderd. Oculus toonde een aantal technologische vooruitgangen die het prijskaartje van een computer die geschikt is voor de Oculus Rift van zo’n 1000 dollar naar ongeveer 500 dollar terugbrengt.

Sociaal

Oculus demonstreerde daarnaast een functie voor de Rift die een sociale laag over de virtual reality heen legt.

Oculus, dat in 2015 door Facebook gekocht werd, bracht Facebook-oprichter Mark Zuckerberg op het podium om de nieuwe functie te demonstreren. Zuckerberg toonde vervolgens hoe hij en twee collega’s via virtual reality met elkaar praatten.

Daarbij was te zien dat de virtuele versies van de lichamen van zijn collega’s hun gezichtsuitdrukkingen weergaven. Zuckerberg toonde ook functies als bellen met een virtuele telefoon, een virtuele selfiestick en een aantal klassieke spellen als schaken en kaarten.

Touch-controller

Ook maakte Oculus bekend dat de langverwachte touch-controller vanaf 10 oktober te koop is en vanaf 6 december verstuurd wordt. Voor de controller wordt 199 dollar gevraagd. Een Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Oculus zei verder te werken aan een browser die met virtual reality in gedachten is ontwikkeld. Het is nog niet duidelijk hoe ver de browser is, maar webontwikkelaars krijgen binnenkort de beschikking over een vroege versie.