De zelfrijdende auto's van internetgigant Google hebben inmiddels meer dan 2 miljoen mijl (3,2 miljoen kilometer) afgelegd op Amerikaanse wegen.

Elke week worden ruim 40.000 kilometers opgeteld bij dat totaal, stelt het bedrijf bij de bekendmaking van de mijlpaal.

Google ging als één van de eerste ontwikkelaars van zelfrijdende auto's de openbare weg op. Het bedrijf verzamelt daar gegevens die de zelfrijdende auto's slimmer moeten maken, met name in het omgaan met ongebruikelijke situaties.

Volgens Dmitri Dolgov, hoofd van de Google-tak, levert dat resultaten op. "In de afgelopen maanden hebben we van alles gezien, van een paardrijder midden op straat tot een man met een kettingzaag op straat (geen zorgen, hij was bomen aan het snoeien!) tot een stel dat naast elkaar op eenwielers reed", schrijft hij in een blogpost.

Tesla

Google wil zijn autotechnologie pas op de markt brengen als voertuigen er volledig zelfrijdend mee kunnen zijn. Veel andere automakers, zoals Tesla, willen zelfrijtechnologie stapje voor stapje uitrollen. De Autopilot-functie van Tesla kan een auto nu al in één rijbaan houden en zelfstandig remmen bij gevaar.

Tesla zegt dat met de Autopilot-functie ingeschakeld al meer dan honderd miljoen mijl is gereden. Maar daar gaat het vermoedelijk voornamelijk om snelwegkilometers, terwijl de Google-auto's juist in steden rondrijden. Daar zijn wegsituaties moeilijker te voorspellen en hebben zelfrijdende auto's het moeilijker, zegt Dolgov tegen Reuters. "Elke keer dat je er rijdt is het anders."