Google heeft dinsdagavond zijn eerste mobiele virtualrealitybril getoond. De Daydream View is grotendeels gemaakt van stof, waardoor hij fijner op het gezicht moet zitten.

Net als de eerdere Cardboard-bril van Google en de Gear VR van Samsung werkt de Daydream View met een smartphone, die in de bril wordt geschoven. Volgens Google past de Daydream View ook over een normale bril en is hij comfortabeler, omdat hij lichter is dan concurrenten.

In eerste instantie zal de bril alleen werken met de nieuwe Pixel-telefoons die Google eveneens dinsdag aankondigde, maar het bedrijf belooft dat er binnenkort veel meer smartphones uitkomen die met Daydream overweg kunnen.

Google presenteert reeks nieuwe producten

De bril zal later dit jaar in de verkoop gaan voor 79 dollar. Het is niet precies bekend wanneer de Daydream View naar Nederland komt.

Er komt een speciale appwinkel voor Daydream, waar in eerste instantie onder meer een app rond Fabeldieren en waar ze te vinden, het boek uit het Harry Potter-universum van auteur J.K. Rowling. Ook zullen video's van Netflix, YouTube en HBO te zien zijn met de bril op. 

Video: Nieuwe mobiele VR-bril van Google gemaakt van stof

Google Home

Google gaf ook enkele nieuwe details over de Home, de slimme speaker die het bedrijf eerder dit jaar al aankondigde. Het apparaat kan worden aangesproken met de woorden 'OK, Google' en kan dan antwoord geven op vragen en commando's opvolgen. De speaker kan bijvoorbeeld muziek aanzetten, de agenda beheren en schoonmaakinstructies geven.

De Google Home bevat de slimme assistent die ook in de Pixel-smartphones en in de app Google Allo zit. Behalve met de stem kan de Home ook worden bediend via een touchvlak boven op het apparaat, bijvoorbeeld om het volume aan te passen. Wie meerdere exemplaren van de Home in verschillende kamers heeft staan, kan muziek afspelen in één kamer of in alle kamers tegelijk.

De Home kan ook smart home-apparatuur bedienen, van onder meer Nest en Philips Hue. Vanaf december kunnen derden hun eigen functies voor de Google-assistent bouwen. 

In de Home zitten drie speakers, achter een basis die kan worden verwisseld om het apparaat kleurrijker te maken. Volgens Google kan de Home spraak ook goed herkennen als de gebruiker ver van het apparaat staat, en als er achtergrondgeluid is. Met een knop aan de voorkant kan de microfoon helemaal worden uitgeschakeld. Dan werkt het zeggen van 'OK, Google' ook niet meer.

De Google Home gaat 129 dollar kosten in de VS. Aangezien de assistent van Google nog geen Nederlands spreekt, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij binnenkort al naar Nederland komt. 

Wifi en Chromecast

Google kondigde dinsdag ook een eigen router aan, de Google Wifi. Deze kan alleen werken, zoals andere routers, maar gebruikers kunnen ook meerdere exemplaren van de Google Wifi in hun huis zetten voor beter bereik. Eén exemplaar zal 129 dollar kosten en een pakket met drie Wifi-routers kost 299 dollar.

De Chromecast krijgt een update om 4K- en HDR-beelden te ondersteunen. De videodongel, die in de HDMI-poort van een televisie kan worden gestoken, moet daarnaast sneller werken en hogere wifisnelheden bereiken. Ook zit er een ethernetpoort in de dongel om een bedrade internetverbinding mogelijk te maken.

De Chromecast Ultra verschijnt op 8 november voor 79 euro. Dat is 40 euro meer dan de huidige versie, die alleen full hd-video's ondersteunt.