De overheid in Californië wil een verbod op het gebruik van de woorden 'zelfrijdend' en 'autonoom' in reclame-uitingen voor auto's met een zelfrijfunctie. De termen zouden te misleidend zijn, omdat de bestuurders nog altijd feitelijk de controle hebben over de wagens.

De DMV in Californië, het overheidsorgaan dat zich bezighoudt met onder meer het afgeven van rijbewijzen, heeft conceptregels opgesteld voor een verbod op het gebruik van de termen, meldt The Hill maandag.

Bestuurders van een auto met een zelfrijfunctie moeten zelf het verkeer in de gaten blijven houden. De auto kan bij sommige zelfrijsystemen uit zichzelf gas geven, remmen, sturen en van rijstrook wisselen.

Omdat de bestuurder moet blijven opletten en zelf moet ingrijpen als er iets fout gaat, zouden termen als zelfrijdend ongepast zijn.

Tesla

Tesla kreeg te maken met hevige kritiek op de zelfrijfunctie Autopilot, na een dodelijke ongeluk met een auto die de zelfrijfunctie had aanstaan.

Hoewel de automaker zegt dat de bestuurder zelf alles in de gaten moeten houden, beweren critici dat het systeem bezitters een "vals gevoel van veiligheid" geeft.

Vroeg

Ook vroeg de Amerikaanse consumentenbond zich af of de functie niet te vroeg is geïntroduceerd en te snel wordt uitgebreid. De bond eist dat de functie wordt uitgeschakeld.

Tesla zou werken aan een strenger beveiligingssysteem dat opmerkt of de bestuurder nog oplet.