Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zijn plannen voor een missie naar Mars getoond. Ook voor dit ruimteschip zet het bedrijf een herbruikbare raket in.

SpaceX-CEO Elon Musk presenteerde het Interplanetary Transport System van zijn bedrijf dinsdagavond. Musk denkt nu rond 2023 mensen naar Mars te kunnen sturen.

Het systeem bestaat uit een nieuwe raket die een ruimteschip in een baan rond de aarde brengt. Net zoals de Falcon 9-raketten van SpaceX in praktijktests al succesvol deden, moet ook de lanceringsraket na lancering weer terugvliegen en zichzelf landen.

De raket vliegt dan opnieuw tot net buiten de atmosfeer, ditmaal met een brandstoftank voor het ruimteschip. Die tank gaat drie tot vijf keer op en neer. Daarna vuurt het ruimteschip zichzelf richting Mars.

Naar Mars voor 200.000 dollar

Voor een snelle en betaalbare ontwikkeling van commerciële ruimtevaart zijn de herbruikbare onderdelen volgens Musk essentieel. Wanneer mensen naar Mars zouden worden gezonden met dezelfde methode als bij het Apollo-ruimtevaartprogramma, zou dat 10 miljard dollar per persoon kosten.

Musk wil dat bedrag terugbrengen tot 200.000 dollar per persoon. Dat wil hij doen door de lanceringsraket en de brandstoftank voortdurend te hergebruiken om verschillende ruimteschepen naar Mars te lanceren.

Die ruimteschepen zelf moeten aan de hand van eenzelfde constructie op Mars op hun beurt ook herbruikbaar zijn, en zouden gemiddeld elke twee jaar opnieuw zijn te gebruiken. Het is zo'n negen maanden vliegen naar Mars, dat elke twee jaar op zijn meest nabije positie tot de aarde staat.

Het schip landt net als de lanceringsraket ook omgekeerd. Musk wil met de op Mars aanwezige elementen brandstof maken voor een vlucht terug naar de aarde. Toch moeten de eerste passagiers volgens de topman bereid zijn om mogelijk nooit meer naar de aarde terug te keren.

Duizend ruimteschepen

Musk voorspelt dat er uiteindelijk duizend ruimteschepen in een baan rond de aarde zullen zijn, die beurtelings van brandstof worden voorzien en worden voorbereid op een reis naar Mars.

Die vluchten moeten naast allerlei voorraad zo'n 100 tot 300 passagiers per vlucht vervoeren. Door duizend ruimteschepen te gebruiken en met inachtneming van de posities van Mars een de aarde, duurt het volgens Musk veertig tot honderd jaar om een miljoen mensen naar de planeet te krijgen. Dat aantal rekent hij als minimum voor een zelfvoorzienende beschaving.

Financiering

Musk is vaag over hoe hij zijn plannen wil financieren, maar wil er in ieder geval zijn eigen vermogen in steken. De ondernemer zegt zelf dat de enige reden dat hij geld verdient het koloniseren van Mars is. Daarnaast noemde hij ook mogelijkheden als investeringen en crowdfunding.

Uiteindelijk is het systeem volgens Musk ook geschikt om ons hele zonnestelsel mee te verkennen. Of het voornemen van Musk om in 2023 zijn eerste bemande missie lukt is de vraag: SpaceX liep tot nu toe altijd vertraging op bij zijn plannen. Het eerste schip dat naar Mars vliegt wil Musk Heart of Gold noemen, de naam van een ruimteschip uit sciencefictionboek A Hitchhiker's Guide to the Galaxy.