Taxidienst Uber wil mogelijk in de toekomst korte dronevluchten binnen steden aanbieden. Het bedrijf denkt daar "serieus over na", zegt producthoofd Jeff Holden.

Uber doet onderzoek naar de inzet van de zogenoemde vertical take-off and landing (VTOL)-vliegtechniek voor vliegtuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen. Ook moeten ze volledig elektrisch en autonoom worden, meldt Recode.

De VTOL-techniek kan worden toegepast op vliegtuigen met meerdere rotoren. Onder meer de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, DARPA, werkt aan de techniek.

Holden zei dat ook Uber onderzoek doet naar VTOL om "op een dag onze klanten meerdere mogelijkheden te bieden om zich te verplaatsen".

Toekomst

De techniek is volgens Holden al zover dat er binnen tien jaar VTOL-vliegtuigen in gebruik kunnen worden genomen. Het is niet zeker of die vliegtuigen dan ook kunnen worden gebruikt in dichtbevolkte gebieden.

De online taxidienst introduceerde onlangs zijn eerste zelfrijdende auto in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Het bedrijf doet daar onderzoek naar de techniek, die later moet leiden tot een inzet in meer steden en landen.