Google gaat volgende week mogelijk een samengevoegde versie van het mobiele besturingssysteem Android en het laptopsysteem Chrome OS tonen.

Er gaan al langere tijd geruchten over de combinatie tussen die twee besturingssystemen. Volgens Android Police wordt hiervoor binnen Google de naam 'Andromeda' gebruikt.

Met het combinatiesysteem zou Google zich onder meer kunnen richten op hybride laptops, die ook als tablet kunnen worden gebruikt. In die markt is het Microsoft-besturingssysteem Windows nu heer en meester.

Volgens 9to5Google zijn in de broncode van de nieuwste Android-versie aanwijzingen te vinden die erop duiden dat Andromeda inderdaad bestaat. Uit de code zou blijken dat alleen vrij krachtige apparaten Andromeda kunnen draaien, terwijl Android ook op zwakkere hardware werkt.

Google Play

Google heeft eerder al stappen gemaakt om Android en Chrome OS dichter bij elkaar te brengen. Op sommige apparaten met Chrome OS is het al mogelijk om de Google Play-appwinkel te activeren en Android-apps te gebruiken. Die mogelijkheid wordt nu langzaam naar steeds meer Chrome-laptops uitgerold.

Vooralsnog heeft Google niet gereageerd op de geruchten over Andromeda. Wel verstuurde Hiroshi Lockheimer, hoofd van de Android-afdeling binnen Google, dit weekend een mysterieuze tweet. Daarin merkte hij op dat Android precies acht jaar geleden werd gelanceerd. "Ik heb het gevoel dat we over acht jaar zullen praten over 4 oktober 2016."

Op die datum houdt Google een persevenement waar in ieder geval de aankondiging van twee Pixel-smartphones, een verbeterde Chromecast, de fysieke stemassistent Home en de router Wifi wordt verwacht.