De meeste consumenten vinden smartwatches maar duur en overbodig. De apparaten hebben dat idee nog niet overwonnen.

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Kantar. Consumenten die nog geen smartwatch hebben, gaven veelal te kennen een smartwatch 'niet nuttig genoeg' en 'te duur' te vinden. Ook vinden ze vaak dat de functionaliteit van een smartwatch te veel overeenkomt met hun smartphone.

Ook blijkt dat mensen veel vaker een wearable die geen smartwatch is kopen dan een smartwatch. In de vier grootste markten van de Europese Unie - Frankrijk, Groot-Britannië, Italië en Duitsland - heeft 8 procent van de consumenten een wearable, een categorie waar apparaten als bijvoorbeeld de fitnesstrackers van FitBit in passen, en slechts 3 procent een smartwatch.

Apple is met smartwatch Apple Watch de grootste speler op de smartwatch-markt. Zo'n 80 procent van alle verkochte smartwatches is van Apple. Op de totale wearables-markt gooit Apple ook hoge ogen: ruim een derde van alle verkochte wearables is een Apple Watch.

De markt voor wearables is nog wel groeiende. De verwachting is dat die dit jaar met zo'n 40 procent zal groeien, waarvan een kwart voor de rekening van smartwatches zal komen.