De eerder al aangekondigde zelfstrikkende schoen van Nike ligt eind november in de winkels in de Verenigde Staten.

De schoenen zijn vanaf 28 november in een select aantal winkels te vinden, zo blijkt uit een tweet van Heidi Burgett, de pr-baas van Nike. Deze HyperAdapt 1.0-schoenen werden eerder dit jaar al aangekondigd

Wanneer de gebruiker de zelfstrikkende schoen aantrekt, wordt hij automatisch rond de voet getrokken op basis van een algoritme. Hoe strak het schoeisel moet, wordt gemeten met een gevoeligheidsensor in de zool.

Een lamp in de hiel van de schoen geeft de status van de batterij weer. De schoenen opladen duurt drie uur en met een opgeladen HyperAdapt 1.0 kunnen gebruikers volgens Nike twee weken rondstappen. Het kabelsysteem in de schoen is gemaakt van visdraad. 

Back to the Future II

De schoen is geïnspireerd op een scène uit de film Back to the Future II uit de jaren 80, waar hoofdpersoon Marty McFly (vertolkt door Michael J. Fox) een paar zelfstrikkende schoenen draagt. Vorig jaar introduceerde Nike ook al zelfstrikkende schoenen gebaseerd op de gadget uit deze film, maar die waren niet beschikbaar voor algemene verkoop. 

De prijs van de Nike HyperAdapt 1.0 is niet bekendgemaakt. Technologieblad Wired, dat dinsdag een uitgebreid artikel publiceerde over de nieuwe schoenen van Nike, heeft het over "high tech schoenen met waarschijnlijk een bijpassende hoge prijs". Of en wanneer de moderne schoen naar Nederland komt, is niet bekend.