Tesla is in China aangeklaagd na een dodelijke crash met een Tesla-auto. De vader van het slachtoffer claimt dat de crash door Tesla's Autopilot-functie werd veroorzaakt, maar Tesla zegt dat de Autopilot niet was ingeschakeld op het moment van het ongeluk.

Volgens de fabrikant van elektrische auto's is het überhaupt niet mogelijk dat zijn Autopilot de oorzaak is van ongelukken, omdat de Autopilot "slechts een oplettende chauffeur aanvult" en dus niet zelf rijdt. Dat schrijft de Financial Times dinsdag.

De vader van het 23-jarige slachtoffer, die in januari op een Chinese snelweg in zijn Tesla op een vrachtwagen botste en om het leven kwam, zegt dat Tesla en de autoverkoper die de auto verkocht, hun klanten misleiden. De Autopilot-functie zou kopers het idee geven dat de auto zichzelf kan besturen, terwijl Tesla benadrukt dat de functie alleen bedoeld is om een oplettende chauffeur aan te vullen.

De autofabrikant zegt dat verzamelde data aantoont dat de Autopilot-functie "als die juist gebruikt wordt, ontegenzeggelijk veiliger is" dan handmatig rijden.

Handen aan het stuur

Tesla zeg dat de 23-jarige Chinees waarschuwingen dat hij zijn handen aan het stuur moest houden, negeerde. "De vrachtwagen waar hij uiteindelijk op zou botsen, was bijna 20 seconden lang duidelijk zichtbaar. Desondanks deed de chauffeur niets om een botsing te voorkomen of om de controle over zijn voertuig te behouden."

De vader van het slachtoffer wil nu dat Tesla de ritgegevens vrijgeeft zodat de rechtbank zelf kan beoordelen of de Autopilot ingeschakeld was of niet.

Mocht blijken dat de Autopilot wel ingeschakeld was op het moment van de crash, dan zou de 23-jarige Chinees met terugwerkende kracht het eerste dodelijke slachtoffer in een Tesla met de Autopilot aan zijn. Hij zou eerder zijn dan de Amerikaan die in juni om het leven kwam toen zowel hijzelf als zijn Tesla een invoegende vrachtwagen misten en eronder terecht kwamen.