De regering van de Amerikaanse president Barack Obama maakt dinsdag richtlijnen openbaar die makers van zelfrijdende auto's moeten helpen om hun technologie veilig de straat op te krijgen.

Het ministerie van Transport heeft een lijst opgesteld met vijftien controles die kunnen worden uitgevoerd om te checken dat een zelfrijdende auto inderdaad veilig is voor inzittenden.

In de richtlijnen wordt onder meer ook vastgesteld dat autonome voertuigen zich aan de bestaande verkeersregels moeten houden en dat bedrijven het hacken van hun auto's moeten tegengaan.

Vooralsnog zijn de richtijnen vrijwillig, maar de regering van Obama overweegt het wettelijk verplicht te maken om technologie voor zelfrijdende auto's te laten keuren door de federale overheid, meldt Reuters. Voor zulke wetgeving zou echter de medewerking van het Congres nodig zijn.

Een brancheorganisatie van bedrijven die zelfrijdende auto's ontwikkelen, waaronder Google-moederbedrijf Alphabet, Ford en Uber, is blij met de vrijwillige richtlijnen. Volgens de groep zorgen de regels voor gelijk beleid in alle Amerikaanse staten en maken ze snellere innovatie mogelijk.

Obama

In een opiniestuk in de Pittsburgh Post-Gazette schrijft president Obama dat hij verwacht dat zelfrijdende auto's "tienduizenden levens per jaar" kunnen redden. De technologie is volgens hem snel ontwikkeld sinds zijn eerste jaar in het Witte Huis.

"In de zeven en een half jaar van mijn presidentschap zijn zelfrijdende auto's van sci-fi-fantasie verworden tot opkomende werkelijkheid met de potentie om onze manier van leven te veranderen."

Pittsburgh is toneel van de eerste test met zelfrijdende auto's waar ook consumenten bij betrokken zijn. Gebruikers van Uber kunnen in de stad vanaf deze maand in een zelfrijdende taxi terechtkomen.

Beschermen

Obama benadrukt dat het voor de Amerikaanse regering al mogelijk is om onveilige technologie van de weg te forceren. "We zullen niet aarzelen om de veiligheid van de Amerikaanse bevolking te beschermen."

Autofabrikant Tesla is de afgelopen maanden onderwerp van controverse geweest, omdat een auto crashte terwijl de deels zelfrijdende Autopilot-technologie was ingeschakeld. Een Amerikaanse transportwaakhond doet nog onderzoek naar het ongeluk en de veiligheid van het Autopilot-systeem.