Schiphol gaat volgend jaar een proef doen met gezichtsherkenning. De nieuwe technologie moet ervoor zorgen dat mensen sneller van de terminal naar het vliegtuig komen.

Dat stelt Innovatiemanager Christiaan Hen van de luchthaven maandag in gesprek met De Telegraaf.

"Hightech volg- en ID-apps op smartphones gaan over een paar jaar de dienst uitmaken", zegt Hen. "Daarin staan persoonlijke gegevens om hen via slimme scans vliegensvlug langs checkpoints te sturen."

Schiphol test al automatische controlepoortjes, die het paspoort en gezicht van reizigers scannen. Volgend jaar moet echter een uitgebreidere proef worden gehouden.

Mogelijk gaat deze lijken op het 'Happy Flow'-project op de luchthaven van Aruba. Daar kunnen passagiers één keer hun paspoort, instapkaart en gezicht laten scannen als zij het vliegveld binnenkomen. Vervolgens kunnen zij hun bagage inleveren en door de gate met enkel een gezichtsscan. Paspoort en instapkaart kunnen dan in de tas blijven.

Volgens Hen van Schiphol moeten de poortjes bij controles op Schiphol standaard open komen te staan. Ze gaan dan alleen dicht als een extra controle nodig is. Dat moet de doorstroom van reizigers versnellen.